Böbreğin bazı fonksiyonları ve böbrek yetmezliğinin meydana gelmesinin nedenleri bulunmaktadır. Böbrek yetmezliği böbreklerimizin temel işlevlerini tam anlamıyla kaybetmesi sebebi ile ortaya çıkmakta olan bir hastalıktır. Bilinen en yaygın fonksiyonu olan idrar oluşturma fonksiyonu ve süzme özelliği beraberinde buna ek olarak böbreklerimizin birçok çeşitli hayayati fonksiyonlarımız üzerinde de oldukça etkili olduğu bilinen gerçekler arasındadır.
Bunların başında ise sıvı elektrolit demiş olduğumuz minerallerin vücudumuzdaki yoğunluğunun ayarlanması ile gerilmektedir. Kalsiyum fosfor metabolizması, sodyum, potasyum dengelenmesi benzeri çeşitli işlemlerin başında gelmektedir. Böbreklerden vücudumuzun sıvı yükünü ve tansiyon kontrolünü sağlamakta olan bazı önem arz eden hormonlar salgılanmaktadır. BU vücudumuz için son derece önem arz eden bir unsurdur. İlaç gibi toksin olan bazı maddelerin atılımı tabiî ki de böbrekler üstünden yapılmaktadır. Böbreklerin hormonsal fonksiyonları da bu anlamda son derece önem arz etmektedir ve bunların da başında kan yapımını uyarabilme fonksiyonu gelmektedir. Vücudumuz kansız olduğu zaman böbreklerimiz bunu salgılamaktadır ve kemik iliğine kan yapılması yönünde uyarı vermektedir. Buna ek olarak da yine kemik metabolizması beraberinde çok önemli vitamin olan D vitaminin de aktif olmasını sağlamaktadır. Tabii ki de bu aktiflik komutunu veren organ böbreklerdir. Bütün bu saydığımız fonksiyonların doğru ve düzgün bir biçimde yürümesi vücudumuzun en önemli fonksiyonlarının ve tüm organ sistemlerinin doğru ve düzgün işlemesine olanak verecektir.
Bahsi geçen fonksiyonları üstünde meydana gelebilecek bazı aksaklıklar bu fonksiyonun ve organ sistemlerinin kaybı beraberinde ortaya çıkan böbrek yetmezliğine sebebiyet verecektir.
Böbrek yetmezliğinin bazı belirtilerine gelecek olursak süzme faaliyetlerinin zamanına bağlı olarak yitirilmesi ve bunun da neticesinde sıvı elektrolit mineral dengesinin hızlıca bozuluyor olması yine böbrek faaliyetlerinden hormon ve metabolizma ile ilgili olan bazı dengelerin bozulması beraberinde ortaya
çıkmaktadır. Genel olarak kronik hastalıkların seyrinde meydana gerilebilmektedir ki bu hastalıkları da sıralamak gerekirse şeker hastalıkları, kistik hastalıklar, böbrek iltihapları, genetik hastalıklar, yüksek tansiyonun böbreğe attığı zararlar gibi sayılabilmektedir.
Diş Teli Kimlere Gereklidir? Dişlerinin görüntüsünden memnun olmayan, bununla birlikte kapanış ve çiğneme zorluğu çeken…
Sosyal medya yönetimi, bir şirketin veya markanın sosyal medya platformlarında etkili bir şekilde var olmasını…
Seyahat etmeyi sevenler, evlerinde de aynı konforu ve şıklığı yakalamak isterler. Modern ev dekorasyonunda gezginlerin…
Bu makalemizde Genel Cerrah Doç. Dr. Didem Öncel Yakar Safra kesesi taşları ve safra kesesi…
elbise modelleri Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezleri elbiseler ve etekler, hem şıklığı hem de rahatlığı bir…
Modern yaşamın karmaşası ve fazlalıklardan bunalmış hissediyor musunuz? Evinizde de bu hissi yansıtmak istemiyorsanız, minimalist…
Leave a Comment